Paikkatiedon kuntayhteistyö jatkuu

Uusi vuosi lähti käyntiin, mutta kunnissa kiire ei tunnu hellittävän. Vuoden 2022 ensimmäisillä Geodeettikahveilla keskusteltiin jälleen kuntayhteistyöstä ja avoimen keskustelun tarpeellisuudesta. Mukana oli kuntien edustajia yhdeksästä eri kunnasta, kuten esimerkiksi Joensuu, Kotka, Helsinki, Hämeenlinna ja Pori.

Tietoa ja vuorovaikutusta kuntien kesken tarvitaan

Kuntaedustajille on tärkeää kuulla, minkälaisia ratkaisuja muissa kunnissa on kehitetty arjen eri haasteisiin. Koska kunnat ovat erikokoisia, myös haasteet ovat erikokoisia. Paljon voi silti oppia toiselta.

Keskustelun johtopäätöksenä voisi sanoa, että yhteiset keskustelutilaisuudet ovat yhä tervetulleita. Näin kunnat voivat jakaa tietoa keskenään, kun erilaisia kuntien prosesseja kehitetään ja uudistetaan.

Osaajapula puhuttaa ja pahenee

Keskustelussa kävi ilmi, kuinka useissa kunnissa on hälyttävä tarve tekijöistä. Virkoja on täyttämättä ja hakemuksia ei aina saada ollenkaan. Moni projekti on myös täysin pysähtynyt, kun tekijöitä ei ole löytynyt.

Mitä kuntayhteistyöltä toivotaan vuonna 2022?

Vuoden alussa on tarkoitus kartoittaa kuntien avoimet työpaikat. Täyttämättä olevien toimien tai virkojen lukumäärä voi olla todellisuudessa jopa suurempi kuin kuntien avoimien työpaikkojen tilanne. Tästä olemme toteuttamassa tiivistä kyselyä yhdessä Kuntaliiton kanssa.

Puolen tunnin aamukahvien lisäksi jatkossa järjestetään myös laajempia tiedotus ja keskustelutilaisuuksia. Keskusteluun osallistuneet kuntaedustajat toivottavat myös uudet kunnat tervetulleeksi työryhmän tilaisuuksiin!

Voit ilmoittautua ryhmään täällä. Viime vuoden aikana Geodeettikahvit pidettiin yhdeksän kertaa. Mukana oli sekä alustuksellisia että vapaampia keskusteluja. 

Elina Ranta
GeoForumin tiedotusvastaava