Paikkatietoinnovaatiot liikenteessä – katso tallenteet!

Kuva: Jussi Hellsten

GeoForum Finland ja Mobility Launchpad -hanke (Forum Virium Helsinki) järjestivät vuoden alussa Paikannuksen uusimmat tuulet -webinaarisarjan. Webinaarisarjan molemmissa osissa kuultiin esityksiä, joissa käytiin läpi paikkatiedon ja älyliikenteen kiinnostavia mahdollisuuksia ja yhtymäkohtia. Lisäksi keskustelimme erilaisista keinoista katuympäristön mallintamisessa sekä miten niitä voidaan hyödyntää erityisesti liikenteen uusien ratkaisujen kehittämisessä.

Kuulimme muun muassa, mikä eurooppalaisen satelliittipaikannusjärjestelmä GNSS menee, sekä mitä älypuhelinpohjaisella liikkumisdatalla ja paikkatiedolla voidaan saada aikaiseksi. Esimerkkejä tuotiin myös mereltä, kuten esimerkiksi veneilyn turvallisuussovelluksen ja törmäysvaroituksen kehitys.

Paikkatietoinnovaatiot liikenteessä -webinaarisarjan toisessa osassa laskeuduttiin katutasoon. Webinaarissa kuultiin esityksiä katuomaisuuden hallinnasta ja esimerkiksi siitä, miten rakennushankkeet toimivat kaupungin digitaalisen tilannekuvan tuottajina.

Lisäksi aiheina olivat laserkeilaus ja sen tuottaman datan käyttö, muu liikkuva kartoitus ja paikkatieto autonomisen ajamisen kehittämisen taustalla. Webinaari herätti runsaasti keskustelua digitaalisen tilannekuvan ja kartoituksen mahdollisuuksista sekä myös haasteista.