Geospatial Knowledge Infrastructure – mitä seuraavaksi?

Ⓒ Geospatial World: Geospatial World Forum Amsterdamissa syksyllä 2021

Neljäs teollinen vallankumous ja siihen liittyvät teknologiat, kuten Big data, tekoäly, 5G ja edistynyt robotiikka ohjaavat uusia käyttäytymismalleja, yhteistyötä ja käytäntöjä. Tämä tulee johtamaan suuriin yhteiskunnallisiin muutoksiin.

Kehittynyt digitaalinen ekosysteemi haastaa paikkatietoalan siirtymään neljännen teollisen vallankumouksen aikakauteen. Tämä lisää tarvetta seuraavan sukupolven paikkatietoinfrastruktuuriin, jossa automaatio, dynaamisuus ja reaaliaikainen tieto ovat keskiössä.

GKI:n (Geospatial Knowledge Infrastructure) tavoitteena on tarjota kriittinen paikkatietokomponentti infrastruktuurin ytimeen. GKI on Geospatial Worldin ja YK:n tilasto-osaston yhteistyössä järjestämä projekti, jonka painopisteet ovat logistiikassa, liikenteessä, kaupungeissa, energiasiirtymässä, maataloudessa ja yleisessä turvallisuudessa.

Miten neljäs teollinen vallankumous auttaa ratkaisemaan globaaleja haasteita? Ovatko alakohtaiset käyttäjät valmiita laajentamaan paikkatiedon käyttöä?

Kaksipäiväinen Geospatial Knowledge Infrastructure Summit -konferenssi järjestettiin helmikuun 2022 lopussa toista kertaa. Esityksissä ja keskusteluissa paneuduttiin syvemmin Geospatial Knowledge Infrastructure (GKI) -käsitteeseen, esiteltiin paikkatiedon hyödyntämistä eri sektoreilla ja arvioitiin toimijoiden valmiutta siirtyä GKI:n aikakaudelle. Kaikki tallenteet ovat nyt katsottavissa täällä.