teknologia

EU:n uusi droneasetus pähkinänkuoressa

Droneilla tehtävä kaukokartoitusanalyysi tehostaa tutkimusta ja tiedonsaantia. Analyysit voivat korostaa ongelmakohtia jo ennen kuin ne voidaan nähdä paljaalla silmällä.

EU:n uuden droneasetuksen tavoitteena on yhdenmukaistaa Euroopan ilmatila. Asetusta sovelletaan kaikkialla Euroopan unionissa, mukaan lukien Britannia ja muut Euroopan lentoturvallisuusviraston EASA:n jäsenvaltiot. Asetuksen säännöt julkaistiin lopullisesti kesäkuussa 2019 ja ne astuvat voimaan 31. joulukuuta 2020.

Uusi asetus noudattaa riskiperusteista lähestymistapaa. Erilaisia ​​vaatimuksia sovelletaan riippuen drone-lennon aiheuttamasta riskistä. 

Jatkossa dronen käyttäjän on rekisteröidyttävä, jos drone on yli 250 grammaa, dronessa on anturi henkilötietojen tallentamiseksi (esim. kameralla varustettu drone) ja jos drone ei ole EU:n CE merkinnän mukaan Lelulain mukainen lelu.

Kaikkien käyttäjien tulee jatkossa perehtyä dronien lennättämistä koskeviin sääntöihin ja suorittaa koe. Tavallisille droneharrastajille riittää yleensä verkkotentin suorittaminen. Rekisteröityminen ja mahdollisuus verkkokokeeseen avautuvat vuodenvaihteen aikana. Tarkemmat ohjeet tulevat löytymään Traficomin droneinfo-sivuilta.

EU-asetuksen ymmärtämiseksi dronen käyttäjien on tutustuttava kahteen uuteen termiin:

  • Luokat: Dronit jaetaan tulevaisuudessa edelleen teknisten ominaisuuksiensa mukaan CE-luokkiin. Tulevaisuudessa valmistajien on merkittävä droneille selvästi ominaisuuksiaan vastaava luokka. 
  • Kategoriat: Lentotoimenpiteet jaetaan tulevaisuudessa kolmeen kategoriaan (avoin, erityinen ja sertifiotu) niiden riskien perusteella. Avoin-luokassa on kolme alakategoriaa: A1, A2 ja A3.

Joitakin näkökohtia ei ole säännelty yksityiskohtaisesti, jolloin vastuut jäävät yksittäisille maille. Näitä ovat muun muassa:

Pakollinen vakuutus. Vakuutus on pakollinen 20 kg painoisille droneille. Muut säännökset ovat yksittäisten maiden vastuulla.

Kielletyt alueet. Valtiot voivat määrittää, missä droneja voidaan lentää ja missä rajoituksia sovelletaan. On kuitenkin olemassa yhtenäinen sääntö, jonka mukaan maiden on julkaistava rajoitukset samassa muodossa. Tämä helpottaa tietojen käsittelyä.

Ikäraja. Avoin-kategorian ikäraja on yleensä 16 vuotta, mutta alempi ikä on mahdollinen.